Zsadány Község Honlapja

Látogasson el hozzánk máskor is!

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
Sport

Sport

E-mail Nyomtatás PDF

A község sportélete és testkultúrája


Szervezett testmozgás és versenysport a 30-as, 40-es évektol vette kezdetét, elsosorban a Levente-mozgalomhoz kapcsolódva. Leány és Fiú levente csoportunk a körzeti versenyeken kiemelkedő eredményeket ért el. Kiemelkedik közülük a Cséffán tartott körzeti verseny, ahol a három szakaszból álló fiúcsoport minden korosztályban, minden sportágban első díjat nyert el a megjelent kb. 16 község csapatai között. A sikerre jellemző, hogy a zsadányi első szakaszta tribünön helyet foglaló bírálók és a közönség fennállva éljenezte, így ismerve el kiváló teljesítményét.
A későbbi versenyzők is atléták voltak, akik távolugrásban, súlylökésben és rövidtávfutásban értek el eredményeket a sarkadi járási, körzeti versenyeken. Labdarúgásban Fele György, Elek Gyula és társai jó kis csapatot alkottak. Id. Gulyás György a környék leggyorsabb és legjobb jobbszélsője volt.
A teljesség igénye nélkül - csak a szájhagyományok alapján - Tóth András, Tébi Károly, Nagy Sándor (baronaköto) és Lendvai Sándor korosztályát kiváló sportolóként ismerte a község.
Az 50-es években is főleg atlétikában és labdarúgásban versenyeztek. A sportolókat sportkör tömörítette Zs. S. K. néven, melyet a község tartott fenn. Labdarúgásban barátságos mérközéseket rendeztek a környék községeinek csapataival. Ez lekötötte a fiatalokat, olcsó hétvégi szórakozást biztosított az érdeklődő lakosságnak. A jó talajú sportpálya a község Okány felé eső részén található, a közút mellett. Több esetben 300-400 nézo volt jelen.
A 60-as években szervezett versenysportot jelentett a labdarúgás. Körzeti bajnokságokban és különféle kupákban vett részt a csapat megyeszerte. A sportéletet társadalmi munkában végző vezetőség irányította. A labdarúgó szakosztály muködésében jelentos szerepet vállalt a Fekete-család, amely az adminisztratív teendők ellátása mellett a csapat gerincét is alkotta a kiterjedt rokonsággal. Agilis vezető és szervező volt Váczi István, Gyetvai Lajos többek között.
1970-ben 60 igazolt játékosa volt a labdarúgó szakosztálynak és 126 tagja a Sportkörnek. Az alkalmi rendezvényeken vidám hangulatú mérközések voltak: Kövérek-Soványak, Nősök-Nőtlenek. Munkahelyi vetélkedők is voltak: Műhely, 2-es telep, Vadászok, Pedagógusok, Pékek, Szövetkezet, Rendőrség, stb.
A labdarúgás mellett a kézilabda is tért hódított, elsősorban a nők között. Volt eset, hogy a megyei nyolcas döntőig is eljutottak. Később sajnos a szállítás és a muködtetés anyagi gondjai miatt a csapat feloszlott.
A szellemi sport, a sakk is hódított egy időben: rendszeresen versenyekre jártak és szép eredményt értek el.
1977-ben a zsadányi labdarúgócsapat Fair Play - díjat kapott, páratlanul sportszerű magatartásáért. Jutalmul a Magyar Rádió különműsorra hívta meg a zsadányiakat, az ünnepélyes díjkiosztáson pedig világsztárok társaságában vehette át a díjat Fekete László csapatkapitány. A fővárosi kirándulás múlhatatlan emlékeket és páratlan élményt jelentett valamennyi résztvevő számára. Itt is bebizonyosodott: csapatunk nagyszerű fiatalok közössége, ember a talpán.
1985-ben a sportpályát felújították, melynek teljes költségét a Magyar-Lengyel Barátság Tsz.
fedezte. Az öltöző és a felszereltség elérte a kívánt szintet. Gondnokot tartottak, aki ápolta, gondozta a pályát és a felszerelést, nyitotta-zárta a pályát. Ebben az időszakban a csapat több kupát nyert, a környék legjobb csapata volt a községek között. Az eredményesség mellett a családiasság jellemezte a sportéletet, hiszen a feleségek, a családtagok is résztvettek a munkákban és az ünnepségeken.
Gazdasági és egyéb okok miatt ma inkább a kispályás labdarúgás dominál a községben.
6-8 csapat jön össze egy-egy kupára vagy kap meghívást a környező településekre.
A szervezett iskolai sportélet a környék intézményeinek részvételére épít állandó versenysporttal, amely fiúkat és lányokat egyformán érint. A gyermeklétszám csökkenésének hatása a minőségi munkában tapasztalható. Népszerű a leány kézilabda és a kispályás labdarúgás.
Tehetségek dolgában Zsadány számos sportolót adott "felsőbb szintre": többek között Patócs Ildikó I. osztályú ifjúsági kézilabdás, Gulyás Sándor NB. I-es, Orbán Ambrus II. osztályú focista volt. A ma szép sikereket elérő Profi Ligás edző (akit időközben sajnos leváltottak Diósgyőrben), Tornyi Barnabás is focizott nálunk rövid ideig.
Ma is valljuk: a sportnak és a testkultúrának emberformáló és közösségformáló szerepe van. Nagyobb odafigyelést és törődést érdemelne a község sportéletének megszervezése.