Zsadány Község Honlapja

Látogasson el hozzánk máskor is!

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
Hiba
  • XML Parsing Error at 1:258. Error 9: Invalid character
  • XML Parsing Error at 1:882. Error 9: Invalid character
  • XML Parsing Error at 1:137. Error 9: Invalid character

Cmer

Zsadny kzsg trtnete s cmere

Teleplsnk erdok s mezok, valamint vzfolysok lelsben tallhat, a kzeli tjat hegyek s vlgyek, mocsarak s ndasok kzelsge jellemzi. E vidk oslaki a gtk vagy szarmatk voltak, de a hunok s az avarok is telepesek voltak. A honfoglal trzsek a Bihari Fldvr elfoglalsval lnek meg a vidken.

Teleplsnk elso trtneti emltse a Regestrum Varadiense-ben trtnt 1219-ben, "midon lakosa Mikola tizennyolcad magval gyilkossggal vdoltatott...". Bihar-vrmegyben tallhat ekkor a telepls, Vrad s Szalonta kzelsge kihatott a fejlodsre. A klterletnkn, Fancsika-pusztn mr ekkor templom llt, felteheto honfoglals korabeli volt. Lakink foknt mezogazdasggal, halszattal foglalkoztak, ez jelentette fo meglhetsket is. A telepls kivl termszeti adottsgait mutatja, hogy sok nagynevu birtokosai voltak az vszzadok sorn.

A helynv Sadan, Zwad szlv eredetre utal, szemlynvknt is hasznlatos, "hatalmas vagy hatalmassg" jelentst tulajdontunk neki. Szjhagyomny tjn elterjedt egy msik eredete is, miszerint a "ndas" sz fordtottjbl alakult ki a Sadn teleplsnv.

A 13. sz-ban a Geregye nb. Pl orszgbrnak adomnyozott falvak kztt szerepel, helybe ksobb a Borsk lpnek.

A 14. sz-ban Lszl aradi, Tatamr alba regiai prpost brja. Ekkor 8 garas ppai tizedet is fizetett a kzsg.

A 15. sz-bl szp rsos emlket tartalmaz a Korhan-Stagnum nevu diploma. Ekkor tbbek kztt a Bacsk, a Bajomiak, majd ksobb a Thurzk s Bocskai is birtokosa.

A tatrok s a trkk tbbszr elpuszttottk a teleplst, mivel fontos haditvonal mellett fekszik (Gyula-Sarkad-Nagyvrad) s a kzelben tallkozott az szaki haditvonallal is, s a Kirlyhgn keresztl gy kzeltheto meg Erdly.

A 17. sz-ban veszi kezdett a szervezett reformtus hitlet, ezt kveti a 18. sz. vgn a templom s torony ptse, amely ma is ll.

A 18. sz-ban a teleplst herceg Esterhzy Pl ndor kapja msik 15 hajdteleplssel egytt, amelybol trtnelemben jl ismert derecskei Uradalom alakult ki s viszonylag fejlett trsadalmi, gazdasgi let folyt kzel 150 vig az rbri ktttsgek felszmolsig.

A 19-20. sz-ban ismt csapsok rik e terletet is, mint az orszgot, jelentos terleti s hovatartozsi esemnyek kvetkeznek be. A lakossg egyni gazdlkod a tsz-ek s llami gazdasgok megjelensig. A klterleti lakotthelyek kezdenek elsorvadni, pedig azok nll teleplsek voltak a kzpkorban, illetve a kzel mltban jelentos gazdlkodsi egysgek is.

Termszeti adottsgaink lehetov teszik gyalog-, lovas- s kerkpros trk lebonyoltst a Krs-Maros Nemzeti Parkban, illetve a szp erdokben, mezokn. Sokan a horgszat s vadszat miatt is kedvelik nyugodt, csendes krnyezetnket. Itt rendelkezsre ll az nkormnyzat Vendghza, valamint a Vadsztrsasg szllsa is teljes elltssal. A kzeli Nagyszalonta s Nagyvrad gazdag ltnivali egy napos krutazssal megtekinthetoek. Lehetosg van a telepls gazdasgi letbe val bekapcsoldsra, vllalkozk s befektetok itt telephelyet s szabad munkaerot kaphatnak, jelentos nkormnyzati tmogats mellett.

Fancsika-puszta szabadidos lehetosget biztost a kikapcsoldsra vgyknak: horgszat, szabadtri fozs, szlls biztostott. Idegenforgalma nvekvo, mivel Fancsika fldjben felttelezheto Attila srja. A kzeljvoben rgszeti kutatsok kezdodnek a srhalmok, a honfoglals korabeli templom maradvnyok, kun s hunhalmok feltrsa rdekben.

A kzel 1900 fos telepls nyaranta Falunapon, Attila-napok keretben ksznti Polgrait, Elszrmazottait s a teleplst megtisztelo hazai s klfldi Vendgeket.

Cmernk nagyon szp s mlt tiszteletet lltva kifejezi teleplsnk trtnett, a hagyomnyokat, valamint elodeink lett. A cscsks talp trcsapajzs zlddel hastott mezejben lebego helyzetu, leveles arany bzakalsz tallhat, ami a mezogazdasgi termelsre, a meglhetsre, mg a baloldalon kk mezoben clpsen lltott, lebego ezst hal a halszatra, az egykori vzjrta terletre, annak lovilgra utal. Alul a pajzsderkig feltlt vrs k, amelyben lebego helyzetu arany ldoz kehely, a reformtus falut, a reformtus lakossgot s egyhzat rkti meg. A sisakdszen a sisakkoronbl nvekvo helyzetu, jobbra fordult, gaskod ezst farkas mellso lbaival arany ndszlat tart, ez a mocsaras, ndas tjat, annak gazdag llatvilgt jellemzi, mint Arany J. kltszetben ezt tbbszr le is rja. A sisak is jobbra fordult, arannyal ktett, vrssel blelt pntos ezst, vrssel s kkkel kestett arany heraldikai koronval. A takark kk-ezst, illetve zld-arany.

(dr. Makai Sndor: Zsadny kzsg trtnete c. knyvb?l, 1999., Bkscsaba)


További cikkeink...


Eurpa a polgrokrt plyzat 2015

Ajnlott bngsz?:

Link firefox.hu


Zsadany.hu

Friss hrek

eu logo
esza logo
"Zsadny Kzsg nkormnyzatt a
Magyar lelmiszerbank Egyeslet tmogatja"