Zsadány Község Honlapja

Látogasson el hozzánk máskor is!

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

DAOP-4.1.1/C-10-2011-0002

E-mail Nyomtatás PDF

Egészségügyi alapellátás fejlesztése a kistérségben - Zsadány (központi orvosi ügyelet, fogorvosi rendelő, védőnői szolgálat, gyermekorvosi rendelő)

Összköltség: 34.880.312 Ft

Elnyert támogatás (uniós+ERFA): 33.136.294 Ft,

ebből eszközbeszerzés: 2.423.158 Ft

Önerő: 1.744.018 Ft

A program leglényegesebb elemei:

Egészségügyi alapellátást nyújtó épületünk felújítására irányul a projektünk. Az épületen belül működik fogászati ellátás, a védőnői szolgálat, valamint a központi orvosi ügyelet. Mivel az emeleti részre a pályázati kiírás szerint nem igényelhetünk támogatást, ezért ott semmilyen beruházást nem is tervezünk. A beruházás költségét véleményünk szerint nem kell arányosítani.

A támogatásból felújítanánk a homlokzat földszintre eső részét, ahol külső hőszigetelés vált szükségessé. Az épület részleges akadálymentesítését is meg szeretnénk valósítani új térburkolat kialakításával. A földszinti részen szükségessé vált a villamos hálózat felújítása, fűtéshálózat felújítása, valamint a nyílászárók cseréje is.

A fogászat és a védőnői szolgálat eszköz beszerzése az elavult, elhasználódott, korszerűtlen eszközök cseréje lenne szükséges. A bútorzat is rossz állapotban van, cseréje indokolt mind a váróteremben, mind a rendelőkben.

Az épület 1985-ben épült, tehát 25 éves. Állaga az évek során folyamatosan romlott. A földszinten az utcafronti ablakokat korábban kicserélte a Sarkadi Többcélú Kistérésgi Társulás, mert teljesen tönkrementek. Az épületben lévő többi nyílászáró cseréje is szükségszerű, mivel már annyira megrongálódtak, hogy javításuk nem megoldható, a fűtési költség hatalmas.

Az épületben gázkazánok üzemelnek, de a fűtéscsövek még az 1985-ös beruházás óta acélcsőből készültek. Ezek nem hatékonyak és sok a hőveszteség rajtuk. A radiátorok is 25 évesek, ezek cseréjét is meg kell oldani modern, a gázfűtéshez igazodó radiátorokra.

Az épület külső vakolata hiányos, károsodott, valamint a korszerűtlen szerkezet miatt az épület hőszigetelése se megfelelő. 1985-ben az akkor szabványban elfogadott téglák nem bizonyultak jó hőszigetelőnek, ezért azok hőszigetelését most kell elvégezni. A külső felújítással egy időben a külső hőszigetelését is tervezzük az épületnek. Ezzel jelentősen javíthatjuk az energetikai tényezőket, csökkenthetjük a fenntartással járó költségeket. Belső felújításra is szükség van, hiszen a 25 éves burkolatok elöregedtek, eltörtek, esztétikailag nem megfelelőek. A fugák kitörtek, nem fertőtleníthetőek a helyiségek. A fal és padlóburkolat csere a festésmázolás indokolt. A régi ajtók farost lemezből készültek, elöregedtek.

A fogászati ellátáshoz és a védőnői szolgálathoz szükséges eszközök elavultak vagy hiányosak. Szükség van új eszközök beszerzésére ahhoz, hogy megfelelő színvonalon lássák el a lakosságot. A pályázatunkban ezért a védőnőnek és a fogorvosnak a tevékenységéhez szükséges eszközöket szerepeltetjük, illetve a védőnői ellátással párhuzamosan gyermekorvos rendeléséhez szükséges új eszközöket. A védőnői ellátás mellett korábban volt vállalkozó nőgyógyásszal és vállalkozó gyermekorvossal szerződésünk. Megfelelő eszközök kellenek ahhoz, hogy újra szerződést tudjunk kötni havi 4-4 órában vállalkozó orvosokkal és ne kelljen 25-45 km-t utazni a helyi lakosoknak néhány perces vizsgálatért.

A Béke 94-ben működő kistérségi központi ügyelet párhuzamosan használja az épület egy részét a fogorvossal. Az is lehet, hogy amikorra a felújítás elkészül a háziorvosi ellátás is itt történik.

Az emeleti részen 2 db lakás található, egyikben az Országos Mentőszolgálat látja el a feladatát, a másikban a mentőszolgálat vezetője lakik. Az OMSZ 2009-ben pályázatot adott be egy új mentőállomás építésére és ahhoz ingyen telket kellett adjon Zsadány Önkormányzata.

Amennyiben a pályázatot megnyerik, akkor innen kivonulnak, amennyiben nem nyer a pályázat, saját költségen felújítják az épület emeleti részét.

AZ EMELETI RÉSZ NEM TÁMOGATHATÓ, ÍGY ITT NEM TÖRTÉNIK A PÁLYÁZAT KERETEIN BELÜL SEMMILYEN MUNKÁLAT.

Az épületet három irányból kell akadálymentesíteni, mert három különálló bejárata van. Az akadálymentesítést a külső térburkolat cserével egybekötve végezzük el. A külső térburkolat 25 éves, teljesen felfagyott, rajta betegszállító kocsik, rokkant kocsik már nem tudnak közlekedni. A védőnőhöz a babakocsikkal közlekedés is balesetveszélyes jelenleg.

Szükséges az épület földszintjének 25 éves villamos hálózatát a mai kor követelményeinek, szabványainak megfelelően kiépíteni, kapcsolók, világítótestek, vezetékek teljes cseréjére van szükség.

El kell végezni továbbá a belső víz és szennyvízhálózat teljes cseréjét, mivel a vízvezetékek is 25 évesek. A cserével hatékonyabb lesz az épület vízhasználata.

A váróterem bútorzata elavult, elhasználódott, már nem látják el funkcióikat biztonságosan. Az új bútorok megbízhatóak, stabilak, és könnyen tisztíthatóak, fertőtleníthetőek.

2011. december 29-én közbeszerzési eljárást indítottunk, tervezési és kivitelezési tevékenységek elvégzésére. Az épület felújításának becsült értéke nettó 22.821.003 Ft.

A választott eljárás fajtája általános egyszerű tárgyalás nélküli eljárás.

A közbeszerzés eredményes volt, a nyertes ajánlattevő a Layer Kereskedelmi Szolgáltató és Ipari Kft. (5520 Szeghalom, Kandó K. u. 1.) lett.

2012. január 30-án sor került a vállalkozói szerződés aláírására, ezzel elkezdődhet a beruházás.

Az infrastruktúra fejlesztésével az orvosi ellátás színvonalának növekedésében, ezáltal is a település népességmegtartó erejének erősödésében bízik a község vezetősége.

A projekt zárására előre láthatólag 2012 decemberében kerül sor.

……………………………………………………………………..

 

A munkálatok elkezdődtek, néhány kép:

 

 

 

 

2012. október 31-én a kivitelezési munkálatok befejeződtek, a műszaki átadás-átvétel megtörtént.

 

Jelenleg az eszközbeszerzés van folyamatban, decemberben pedig megrendezésre kerül a zárórendezvény is.

 

 

Zsadany.hu

eu logo

EFOP-1.5.3-16-2017-00018

efop-1.5.3-16-2017-00018

esza logo

 

 

 

 
"Zsadány Község Önkormányzatát a
Magyar Élelmiszerbank Egyesület támogatja"